از آنجا که همواره به دلیل کثیفی و فرسوده شدن مخازن سوخت و شلنگ های انتقال سوخت در جایگاه های سوخت گیری ممکن است مقداری آلودگی و کثیفی به باک بنزین خودرو وارد شود. علاوه بر این، فرسودگی خود باک بنزین و لوله های انتقال سوخت در مسیر سوخت رسانی به موتور، ممکن ست در ایجاد آلودگی در بنزین مصرفی خودرو، نقش موثر داشته باشند. به همین دلیل در تمامی خودروهای امروزی، از فیلتر بنزین که وظیفه اش پاکسازی سوخت مصرفی خودرو از هر نوع عامل خارجی است، استفاده می شود.
از آنجا که سیستم پاشش سوخت انژکتوری در خودروها، دارای دهانه پاشش سوخت تقریبا 2 میلی متری است، در نتیجه وجود هر نوع آلودگی بیش از این اندازه، می تواند باعث گرفتگی انژکتورها و در نتیجه تضعیف عملکرد سیستم احتراق خودرو گردد. با این حساب می توان گفت که وظیفه اصلی فیلتر بنزین در خودرو، صاف کردن بنزین مصرفی از هر نوع آلودگی و عواملی به غیر از بنزین می باشد.
صافی بنزین باید به صورت دوره ای تعویض گردد.
بهترین زمان برای تعویض صافی بنزین، زمانی است که اطمینان داشته باشیم فیلتر مربوطه کثیف شده است و دیگر کارایی لازم را ندارد. کثیفی فیلتر بنزین وابستگی زیادی به نوع بنزین مصرفی شما دارد. همچنین عمر زباد خودرو باعث می شود تا باک، لوله های انتقال بنزین و سایر قطعات در مسیر بنزین، دچار پوسیدگی شده و هر از گاهی مقداری آلودگی به بنزین موجود بیافزایند.
در نتیجه توصیه می شود که حداقل سالی یک مرتبه فیلتر بنزین خودروی خود را بازنگری کرده و در صورتی که علائم کثیفی روی آن مشاهده می کنید، آن را تعویض نمایید. اما فرمول خاصی برای آگاهی از زمان تعویض فیلتر بنزین نبوده و همچون تعویض فیلتر هوا که وابسته به آلودگی هوا می باشد، این مورد نیز وابسته به بنزین مصرفی دارد.
اگر فیلتر مورد استفاده در خودروی ما کثیف شده باشد و نیاز به تعویض داشته باشد، علائمی در نحوه کارکرد موتور ایجاد می شود که در اینجا به برخی از آن ها اشاره ای کوتاه خواهیم داشت.
تفاوت فیلتر تمیز و فیلتر کثیف